Blog Eko Toskania zajmuje sie wszystkim, co zwiazane jest z ekologia, zdrowa zywnoscia i zyciem zgodnym z natura. Jest on wynikiem osobistych obserwacji, doswiadczen i znajomosci eko - obiektow w Toskanii. Interesuje mnie ekologiczna uprawa. Opisuje tylko i wylacznie rolnictwa oraz agroturystyki, ktore posiadaja bio certyfikat. Dzieki czemu mam gwarancje najwyzszej i najlepszej jakosci. Nie zajmuje sie rolnictwami, farmami czy agroturystykami, ktore stosuja tzw. intensywne uprawy lub hodowle.

czwartek, 13 września 2012

Torta vegan di mele al cioccolato

Chcialam upiec ciasto z jablkami. Julcia upierala sie przy czyms czekoladowym.
Doszlysmy do kompromisu: przyrzadzilysmy ciasto czekoladowe z jablkami.
Uzylysmy eko-skladnikow, w tym eko-jablka od pana Valentini. Przepis weganski, bez skladnikow pochodzenia zwierzecego.

Torta vegan di mele al cioccolato

Skladniki:
2 szklanki maki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 lyzki proszku do pieczenia
3-4 lyzki kakao
5-6 malych jablek (lub 3 duze)
okolo 1 szklanki mleka sojowego (ewentualnie mleka ryzowego)


Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy: make, kakao,proszek do pieczenia, cukier. Wlewamy oliwe. Mieszajac powoli mikserem wlewamy tyle mleka sojowego, zeby ciasto zrobilo sie jednolite, niezbyt geste. Dodajemy jablka (obrane i pokrojone na kawalki)
Okragla forme smarujemy oliwa z oliwek. Wlewamy ciasto.
Pieczemy  okolo 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz