Doszlysmy do kompromisu: przyrzadzilysmy ciasto czekoladowe z jablkami.
Uzylysmy eko-skladnikow, w tym eko-jablka od pana Valentini. Przepis weganski, bez skladnikow pochodzenia zwierzecego.
Torta vegan di mele al cioccolato
Skladniki:
2 szklanki maki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 lyzki proszku do pieczenia
3-4 lyzki kakao
5-6 malych jablek (lub 3 duze)
okolo 1 szklanki mleka sojowego (ewentualnie mleka ryzowego)
Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy: make, kakao,proszek do pieczenia, cukier. Wlewamy oliwe. Mieszajac powoli mikserem wlewamy tyle mleka sojowego, zeby ciasto zrobilo sie jednolite, niezbyt geste. Dodajemy jablka (obrane i pokrojone na kawalki)
Okragla forme smarujemy oliwa z oliwek. Wlewamy ciasto.
Pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz